Fost șef ANAF: Dacă actorul Caramitru are contract de comision cu TNB…

Actorul Mihai Călin a explicat recent cum a reușit Ion Caramitru să deturneze o bună parte din fondurile teatrului.

„Iar dl Caramitru pe fiecare spectacol regizat sau în care joacă ia 10% din încasări. Iar în 2018 din 120 de spectacole jucate la Sala Mare 66 sunt regizate sau/și jucate de dl Ion Caramitru, în condițiile în care regizează foarte mult, el fiind – a și spus – în materie de regie mai puțin performant Facem doar comedii, dar e total dezechilibrat, iar spectacolele importante ale teatrului, care au fost finanțate cu vreo 200.000 de euro pe bucată se joacă foarte puțin – Regele Lear, Romeo și Julieta, Livada de vișini, No Man’s Land (…)”, a spus Călin. Fostul Șef ANAF, Sebastian Bodu, a comentat pe pagina de facebook situația îngrijorătoare.

”Dacă actorul Ion Caramitru are contract de comision cu TNB, conform căruia ia 10% din încasări, cum zice actorul Mihai Călin, lucrurile sunt nasoale. Adică, pe lângă salariul de actor/regizor și indemnizația de conducere, Ion Caramitru mai ia și o cotă parte din încasări. In primul rând, e ilegal sa iei cota parte din banul public, tu, functionar public (in sensul Codului penal, nu in sensul Legii 188).

In al doilea rând, e conflict de interese ca tu, manager al instituției, sa închei sau sa delegi pe cineva sa încheie cu tine însuți un contract (precum la USR Giurgiu😀). In al treilea rând, pentru performanțele tale actoricești/regizorale, ai un salariu, deci cota parte din încasări nu are acoperire legală. Oricum, sunt curios câți alți regizori/actori din TNB mai au contract de comision cu teatrul. Intuiesc ca niciunul.

P.S. Nu interesează, in acest context, dacă Ion Caramitru a jucat/regizat 3 sau 66 de pise (comisionul se aplică numărului de reprezentații, bănuiesc, deci sunt clar mai mult de 3 pe an). Nu interesează nici calitatea pieselor regizate/jucate de el (nu îi neagă nimeni talentul). Nu interesează dacă Mihai Călin, care face acuzațiile, e #rezistent, precum in clipurile sale politice, sau s-a dat cu PSD. Și nici dacă Mihai Călin e sau nu vreun mare actor. Singurul lucru care interesează este realitatea juridică.

P.P.S. Cum ar fi ca președintele ANAF sa aibă un contract de comision cu instituția și sa primească 10% din colectarea bugetară?😀”, a scris Sebastian Bodu.

Distribuie

Lasă un răspuns