joi, aprilie 18, 2019
Știri

De ce fac CANCER tot mai mulți tineri

Cancer tineri
Cancer tineri
1.01Kviews

Ceea ce se poate spune despre cancer din păcate este că s-a răspândi foarte mult printre cei tineri. Cercetătorii spun că obezitatea (care duce și la depresie) pare a fi un factor major. Deci, ce se poate face? Anumite forme de cancer apar mai frecvent la cei mai tineri. Un studiu cuprinzator publicat in aceasta saptamana a constatat ca 6 din 12 tipuri de cancer apar la cei supraponderali.

În plus, cu cât pacientul era mai tânăr, cu atât erau mai frecvente anumite tipuri de cancer. Constatarile, publicate in The Lancet Public Health, au remarcat o crestere semnificativa a incidentei mielomului multiplu – un cancer rar care ataca maduva osoasa – impreuna cu cancerul colorectal, uterin, vezicii biliare, rinichilor si pancreasului. Obezitatea a fost, de asemenea, legată de cancerul stomacului, ficatului, sânilor, ovarelor, esofagului și tiroidei.

Cancer tineri
Cancer tineri

Ceea ce este surprinzător în privința acestei ultime cercetări, a spus dr. Anton Bilchik, profesor de chirurgie si sef de medicina la Institutul de Cancer John Wayne din California pentru Healthline, este atât domeniul său de aplicare, cât și descoperirea că incidența unora dintre aceste boli crește printre grupurile succesive de tineri.

Bilchik vede tendința printre propriii pacienți. Săptămâna trecută, Bilchik a operat patru persoane sub 55 de ani, cu diagnostice de cancer în stadiu avansat care afectează de obicei persoanele din anii ’60 și ’70.

Doi dintre ei erau obezi, iar ceilalți doi erau supraponderali ca și copii, ceea ce Bilchik crede că i-a predispus la cancer. Un exemplu de relație inversă între risc și vârstă este cancerul pancreatic. În schimb, incidența anuală a crescut cu 2,47 la sută în medie în rândul celor cu vârste între 30 și 34 de ani. În grupul de vârstă 25-29 de ani, schimbările medii anuale au fost de 4,34%.

Care este legătura dinte cancer și tineri?

Legătura dintre obezitate și anumite forme de cancer rămâne neclară, la fel ca și motivul apariției acestor boli printre cei mai tineri. Cu toate acestea, experții medicali au câteva teorii. Experimentele efectuate pe soareci au aratat ca obezitatea accelereaza cresterea necontrolata a celulelor, ceea ce ar putea determina afectiunile maligne. Obezitatea a fost o problemă din ce în ce mai îngrijorătoare în ultimii zeci de ani.

Aproximativ 40 la suta dintre adulti si 18 la suta dinre tinerii din Statele Unite sunt obezi. Studiul recent a arătat că mai puțin de jumătate dintre medicii de familie calculează în mod obișnuit indicele de masă corporală a pacienților și doar o treime dintre persoanele care prezintă un raport referitor la obezitate au afirmat că medicul le-a vorbit de greutatea prea mare sau le-a oferit consiliere privind pierderea în greutate.

Dar există și alte aspecte ale problemei. Genele, metabolismul si expunerea la factorii de mediu, cum ar fi alimentele procesate ar putea juca, de asemenea, un rol in obezitate, a spus dr. George Chang, profesor de chirurgie si sef de chirurgie colorectala de la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center din Houston.

„Este cu siguranță o problemă foarte complexă și de aceea este o problemă atât de dificilă de sănătate publică”, a declarat Chang pentru Healthline.

Care sunt soluțiile cu privire la cancerul la tineri. Găsirea unei soluții va necesita eforturile tuturor părților interesate, a spus Chang.

– Cred că toată lumea e responsabilă, spuse el.

Persoanele fizice trebuie să înțeleagă consecințele alegerilor proaste ale stilului de viață, iar furnizorii de asistență medicală ar trebui să indice o dietă și exerciții adecvate pacienților, deși poate fi un subiect sensibil pentru cei supraponderali, a spus Chang.

Factorii de decizie au, de asemenea, un rol important. O modalitate ar putea fi limitarea accesului studenților la alimente și băuturi dulci care contribuie la obezitatea încă din copilărie, a mai spus Chang.

Top Reviews

Video Widget

gallery