joi, aprilie 18, 2019
Știri

Cum a omorât un FAKE NEWS despre gripă mai mulți oameni

1.44Kviews

Sute de mii de persoane au citit în luna ianuarie o știre despre gripă. Aceasta a ajuns virală și răspândită excesiv încât a ajuns al 12- lea cel mai distribuit și comentat articol din lume în luna ianuarie. Și pentru un motiv întemeiat: în articol, autorul a susținut că medic anonim la Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) a provocat o epidemie de gripă mortală care a ucis deja mai multe persoane din SUA.

Hopa. Este o poveste înspăimântătoare despre o criză medicală fatală. Aceasta confirmă suspiciunile oamenilor care încă se îngrijorează cu privire la vaccinuri. Cel mai rău este că povestea nu este reală. Este doar un fake news.

Dar acest lucru nu a împiedicat mii de oameni să distribuie povestea adăugând propriile comentarii și îndemnându-i pe alții să evite vaccinarea împotriva gripei în timpul celui mai grav sezon de gripa din 2009 .

Numarul de persoane infectate este estimat să depășească infecțiile din sezonul 2014-2015, cand 34 milioane de americani au avut gripa si mai mult de 56.000 de persoane au murit, potrivit New York Times.

CDC consideră că acest sezon de gripă este ” moderat sever ” și compilează sinteze de date săptămânale care detaliază incidența și răspândirea gripei. Dar, pentru mulți, povestea a fost folosită pentru a confirma temerile și teoriile conspirației. Astfel, rata vaccinărilor a scăzut oamenii citind acea poveste și crezând că vor avea de suferit dacă se vaccinează. Din păcate, mulți au decedat și din cauza nevaccinării, ceea ce face să spunem că a fost un fake news mortal.

Au fost totuși oameni care au observat că știrea provine de la fabrica de știri false YourNewsWire și nu citează nici măcar o singură sursă pentru a-și susține afirmația nebunească, potrivit globalcitizen.org.

Nu conteaza. Odată ce a ajuns pe Facebook, povestea s-a răspândit repede, apărând în mai multe și mai multe fluxuri de știri, pe măsură ce se adunau”Like-uri si Comentarii”.

Ca și virusul gripal în sine, astfel de povești se adresează persoanelor sensibile și se răspândesc de la o persoană la alta. Acestea ajung prin intermediul algoritmilor de social media, care promovează informațiile care ne-ar provoca să le comentam si să le distribuim. Deoarece Facebook și alte platforme media sociale nu și-au dat încă seama prea bine cum să prevină răspândirea dezinformării, rămâne la latitudinea oamenilor să identifice poveștile false.

Din fericire, agențiile de supraveghere a mass-mediei au distribuit ghiduri pentru a detecta știrile false De exemplu, FactCheck.org este un reper pentru cititori și îi ajută pe aceștia să verifice informația.

„De multe ori aceste povești fictive vor cita surse oficiale”, spune FactCheck.org . „Dar odată ce te uiți mai atent vei observa că sursa nu susține afirmația”

Top Reviews

Video Widget

gallery