joi, aprilie 18, 2019
Stil de viață

Microplasticul din alimentatie este o amenintare pentru sanatatea ta?

822views

Majoritatea oamenilor folosesc plastic în fiecare zi. Cu toate acestea, acest material nu este în general biodegradabil. De-a lungul timpului, se rupe în mici bucățle numite microplastice, care pot fi dăunătoare pentru mediu. Mai mult, studii recente au arătat că microplastice se găsesc frecvent în produsele alimentare, în special fructele de mare.

Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste microplastice afectează sănătatea umană. Microplasticele sunt definite ca particule de plastic mai mici de 0,2 inci (5 mm) în diametru. Le regăsim în oceane, râuri și sol și este adesea consumată de animale.

Din cauza utilizării din ce în ce mai mult a plasticului în lume, există cantități imense de materiale plastice în râuri și oceane. Se estimează că 8,8 milioane de tone (8 milioane de tone metrice) de deșeuri de plastic intră în ocean în fiecare an.

O cantitate de 276.000 de tone (250.000 de tone metrice) din acest material plastic plutește în prezent pe mare, în timp ce restul probabil că s-a fost scufundat sau a ajuns pe uscat.

Un studiu recent a examinat 15 marci diferite de sare marină și a găsit până la 600 particule pe kilogram de sare. Alte studii au găsit până la 660 fibre de microplastice pe kilogramul de miere și până la aproximativ 109 fragmente pe litru de bere. Cu toate acestea, fructele de mare  sunt cea mai obișnuită sursă de microplastic. Deoarece microplasticele sunt deosebit de comune în apa de mare, acestea sunt consumate în mod obișnuit de pești și alte organisme marine.

Potrivit unui studiu, stridiile recoltate pentru consum uman au avut 0,36-0,47 particule de microplastic pe gram, ceea ce înseamnă că consumatorii de crustacee ar putea ingera până la 11000 de particule de microplastic pe an.

Până acum, foarte puține studii au examinat modul în care acestea afectează sănătatea și provoacă bolile umane. Microplasticul se găsește în multe surse de produse alimentare. Cu toate acestea, nu este încă clar cum afectează sănătatea umană. Cele mai mari concentrații de microplastic din lanțul alimentar par a fi în pești, în special crustacee.

Deoarece se știe puțin despre cum afectează sănătatea, nu este necesar să evităm în întregime scoicile. Cu toate acestea, ar putea fi benefic să se mănânce crustacee de înaltă calitate din surse cunoscute. În plus, unele materiale plastice pot pătrunde în hrana din ambalaj. Limitarea utilizării de ambalaje din materiale plastice poate împiedica aportul microplastic și ar aduce beneficii mediului înconjurător.

Top Reviews

Video Widget

gallery