Vitaminele și mineralele joacă un rol important în menținerea sănătății. Pentru asta este nevoie de o alimentație sănătoasă. Dar cea mai importantă caracteristică a unei alimentații sănătoase este varietatea.
Combinația potrivită de vitamine și minerale te poate ajuta să te simți mai bine. Pentru a vă asigura că alimentele pe care le consumați conțin toți nutrienții de care aveți nevoie, specialiștii recomandă să consumati un curcubeu de legume și fructe la fiecare masă a zilei.
Curcubeu de legume și fructe
Fructele și legumele conțin o concentrație mai mare de vitamine, minerale și antioxidanti. Culorile acestora oferă beneficia diferite. Pigmenții care dau culoare alimentelor sunt, de asemenea, substanțe nutritive care pot reduce riscul de cancer și boli cornice. Inclusiv bolile de inimă.
Desigur, alimentele cel mai puternic pigmentate sunt în mare parte fructele și legumele. Acesta este încă un motiv pentru a consuma alimente pline de fibre, cu conținut scăzut de calorii și fără grăsimi. Consumate împreună, fructele și legumele au un impact mai mare în reducerea radicalilor liberi, acele molecule instable din organism care dăunează celulelor și care contribuie la dezvoltarea mai multor boli.
Vitaminele A, C, D și E
Cele mai importante vitamine în această perioadă sunt antioxidanții. Vitaminele E, C și A, împreună cu seleniu mineral, la care se adaugă vitamina „soare”, cunoscută sub numele de vitamina D. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi. O dietă bogată în fructe și legume oferă antioxidanții necesari, protejează organismul și îl ajută să combată diverse afecțiuni, potrivit WebMD.
Alimente bogate în antioxidanți
- Vitamina A și beta-caroten: dovleacul, sucul de fructe, morcovii, spanacul, cartofii dulci, pepenele galben și mango.
- Vitamina C: citricele, căpșunile, ardeiul gras, conopida, broccoli, roșiile, cartofii dulci, sparanghelul.
- Vitamina E: uleiul vegetal, migdalele, cerealele integrale, germenii de grâu, cartofii dulci.
- Selenium: somonul
- Vitamina D: prima sursă de vitamina D este lumina soarelui. În cazul unei slabe expuneri la soare trebuie să furnizam resurse organismului prin alimentatie. Vitamina D este continuță de laptele integral și lactatele nedegresate, peștele gras (hering, macrou, somon), ouă, unt, ficat.
Vitamina D stimulează absorbția calciului și menținerea unei proporții corespunzătoare de calciu în oase. Fără un nivel adecvat de vitamina D există un risc mai mare de fracturi osoase – în special la vârstnici.
Cât de important este Calciul?
Calciul este unul din principalele elemente nutritive de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos și puternic. Cercetările au arătat că alimentele bogate în calciu și proteine pot îmbunătăți pierderea în greutate prin accelerarea metabolismului. Calciul este, de asemenea, supernutrientul esențial pentru menținerea oaselor și a dinților puternici, dar și pentru prevenirea osteoporozei. Cele mai bune surse de calciu sunt lactatele, dar și verdețurile, sucul de portocale și cerealele.
Alimente sau pastile?
Suplimentele nu sunt arma secretă pentru o sănătate mai bună și nici nu pot compensa o dietă proastă. Deși pastilele cu vitamine și minerale pot ajuta la completarea unei diete sănătoase, ele nu pot lua locul numeroșilor nutrienți și fibre care se găsesc în alimentele integrale.
În funcție de preferințele alimentare, chiar și cele mai bune planuri de alimentație nu pot satisface toate nevoile organismului. Potrivit unui studiu publicat în august 2003 de Journal of Nutrition, multivitamine pot reduce riscul apariției unui prim atac de cord. Alte studii au sugerat că suplimentele zilnice pot ajuta la menținerea sănătății și la reducerea riscului de boli cronice.